Blog

Virtuální server vs. Dedikovaný server: Jak si správně vybrat?

Když hledáte „místo na slunci“ pro své podnikání, dříve či později budete stát před otázkou výběru serveru. Který je ten pravý? Jak to poznat? Dilema románových love story i podniku, který se rozhodl šlápnout na pedál a nastartovat svůj byznys nalezením vlastního prostoru. V tomto článku se podíváme na rozdíly mezi dvěma top možnostmi – co vám může nabídnou virtuální server a kdy se naopak vyplatí dedikovaný server? Obě tyto možnosti mají své výhody a to, která je pro vás „ta pravá“, závisí na specifických požadavcích a potřebách vaší firmy.

Dedikovaný server – když vám nestačí vyhrazený výkon a potřebujete vyhrazený hardware

Dedikovaný server je fyzický server. Je vyhrazený pouze pro vaše podnikání. To znamená, že máte plnou kontrolu nad hardwarovými prostředky, výkonem a konfigurací serveru. Dedikovaný server poskytuje nejvyšší úroveň výkonu, spolehlivosti a bezpečnosti, protože ho nesdílíte s jinými uživateli. Je ideální pro velké webové aplikace, velké e-commerce platformy, databázové servery a další podnikové systémy, které vyžadují maximální výkon a dostupnost.

Co může být minusem pro některé podniky, je vyšší vstupní investice. Je to zkrátka záležitost pro byznys, ve kterém je nutné mít vše „nej“ – vysoký výkon, maximální bezpečí a nekompromisní stabilitu. I když je dedikovaný server fyzický, nemusíte se starat o HW. O to se postará ZCOM – zajistíme bezproblémový chod, nonstop monitoring a garantujeme základní SLA 99,9 %.

Jak je to s flexibilitou u dedikovaného serveru?

U fyzického serveru je občas jako negativum chápána nižší flexibilita. V ZCOMu ale chceme, aby ani u fyzického serveru naši zákazníci nepřišli o možnost se pružně rozvíjet. I dedikovaný server umíme „přifouknout“ a naopak. Typickým příkladem je předvánoční období, kdy e-commerce kvete – v takovou chvíli můžeme rozšířit diskový prostor či paměť. Jen doporučujeme plánovat dopředu. Pokud ale toužíte po flexibilitě par excellence a chcete, aby se vám serverový prostor přizpůsobil asap, doporučujeme zauvažovat o virtuálním serveru, u kterého jsme schopni provádět změny v řádu minut.

Virtuální server láká především na škálovatelnost a flexibilitu

Virtuální server je hostován na fyzickém serveru sdíleném s dalšími virtuálními servery. Představte si ho jako fyzický server rozdělený na několik samostatných virtuálních. Ty jsou odděleny virtualizačním softwarem, což umožňuje každému serveru fungovat nezávisle a mít přístup k přiděleným zdrojům, jako je výpočetní kapacita, paměť RAM a úložiště. K čemu je takové sdílení serveru dobré? Superschopnostmi virtuálních serverů jsou především flexibilita, škálovatelnost a nižší náklady ve srovnání s dedikovanými servery.

Škálovatelnost je to, co je na virtuálním serveru nejvíce sexy. Když potřebujete výkon, stačí ho virtuálně navýšit a vy nemusíte investovat do dalšího HW, jako je tomu zpravidla u fyzického serveru. Navíc takovou operaci zvládáme v ZCOMu meteleskum bleskum – tj. v řádu minut. A nemusí jít jen o navyšování. Když chcete momentálně ušetřit, lze server i omezit.

Účtování po dnech – platíte jen za to, co využíváte

Klienti ZCOMu mají k dispozici virtuální server, který se svou stabilitou vyrovná serveru fyzickému. Spravují ho vzdáleně přes zabezpečenou VPN. Přístup je tedy možný i v případě výpadku operačního systému. Co nás i klienty opravdu baví, je účtování po dnech. Naše servery jsou bez závazku, takže platíte opravdu jen za to, co využíváte. Svůj virtuální server u nás můžete libovolně zřídit, zrušit či změnit. A aby si na své přišli úplně všichni, nabízíme hned několik variant VPS, u kterých se liší vyhrazené CPU, RAM, IO, single thread výkon, počet jader, SSD/NVME a další parametry. Pokud tápete, poraďte se s našimi specialisty, kteří vám pomohou vybrat virtuální server „na míru“.

Z výše zmíněného to možná vypadá, že je virtuální server superhrdinou moderní digitální doby. Nelze ale říct, že by byl virtuální server za každých okolností lepší. Škálovatelnost a flexibilita jsou skvělé vlastnosti. Pokud je ale pro vás na prvním místě výkon, vyplatí se zainvestovat do fyzického serveru. I to s vámi rádi probereme a na základě požadavků vaší organizace vybereme společně to pravé.

Co je třeba zvážit při srovnání?

Shrňme si to. Při porovnání virtuálního serveru a dedikovaného serveru je několik faktorů, které je třeba zvážit:

  •       Výkon a škálovatelnost: Dedikovaný server poskytuje vyšší výkon, protože zdroje jsou výhradně využívány vámi. Na druhou stranu je virtuální server flexibilnější – umožňuje snadné přidělování nebo odebrání zdrojů podle aktuálních potřeb.
  •       Náklady: Virtuální servery jsou obecně cenově dostupnější než dedikované servery, protože se zdroje sdílí mezi více uživateli. Dedikovaný server představuje vyšší investici – uvědomte si ale, že pořizujete vyšší výkon.
  •       Konkrétní potřeby a cíle vaší firmy: Při výběru mezi virtuálním a dedikovaným serverem je důležité zvážit především to, co od serveru sami očekáváte. Pokud potřebujete flexibilitu, škálovatelnost a nižší náklady, virtuální server může být ideální volbou. Jestli je vaší prioritou maximální výkon, spolehlivost a kontrola, dedikovaný server je pro vás jednička.

Bezpečí bez kompromisů

V otázce virtuální vs. dedikovaný server je často diskutovaná otázka bezpečnosti. V otázce zabezpečení v ZCOMu ale neděláme kompromisy. Kyberbezpečnost je u nás na prvním místě. Pro provoz vlastního HW i klientských technologií využíváme čtyři geograficky oddělená datacentra v Praze, a aby si na nás nepřišly ani živly, kopie kritických záloh schraňujeme i mimo Prahu. Datová centra prošla naším pečlivým výběrem – disponují zálohovaným napájením a chlazením, mohou se chlubit vysokou provozní spolehlivostí a navíc jsou i pečlivě fyzicky zabezpečena – proti narušitelům i třeba proti požáru.

Protože nechceme dát šanci kyberútočníkům, se kterými se zvláště v poslední době doslova roztrhl pytel, uplatňujeme pětiúrovňový systém zabezpečení – BGP Blackhooling, Basic filter, Standard filter, Adaptive filter (adaptivní firewall) a Application filter.

Stojíte před výběrem serveru? Pro váš byznys půjde o klíčové rozhodnutí – to zcela chápeme. Je nutné tomuto kroku věnovat dostatečnou pozornost. Buďte si jisti, že zvolené řešení odpovídá vašim potřebám a umožňuje vaší firmě růst a rozvíjet se v konkurenčním digitálním světě. A pokud si nejste jistí, co je pro vás to správné řešení, obraťte se na nás a společně zvážíme všechna pro a proti.