Blog

Proč si vybrat privátní cloud?

Možná by se vám hodil a ani o tom nevíte. Privátní cloud má celou řadu výhod a skrytých předností. Která je ta, která by vaši firmu měla zajímat nejvíce? Pojďme se podívat na otázku jeho bezpečnosti i flexibility.

Když přijde řeč na cloud, většinou si všichni vybaví veřejné cloudové úložiště, při jehož pronájmu jsou výpočetní zdroje rozděleny mezi uživatele podle jejich potřeb. Privátní cloud, jak už jeho název napovídá, vám poskytne dokonalé soukromí. Je spravován pouze jedním klientem – tedy vámi nebo vaší organizací. Pojďme se ale na vše podívat od začátku a začněme, možná překvapivě, charakteristikou ostatních typů cloudu.

Srovnejme si pojmy – co je privátní, veřejný a hybridní cloud?

V případě veřejného cloudu používá stejnou infrastrukturu více uživatelů – ti sdílí stejná síťová zařízení, software, hardware. Poskytovatelé nabízí možnost využívat veřejné cloudové úložiště prostřednictvím vzdálených serverů. Nemusíte si kupovat dedikovaný hardware a software a poskytovatel se stará o provoz. Pro uživatele je jeho hlavní předností především nižší cena a velmi komfortní a snadná škálovatelnost – zkrátka když potřebujete zvýšit/snížit rozsah služeb, kapacity úložiště či jiné parametry, jde to lusknutím prstu. Téměř.

Kompromisem mezi veřejným cloudem a privátním cloudem je hybridní cloud, ve kterém máte možnost oscilovat mezi oběma řešeními a pro svá data si vybírat to, které vám vyhovuje. Ale to je zase jiné povídání. Pojďme se podívat na privátní cloud.

Z výše zmíněného by se skoro mohlo zdát, že neexistuje důvod si pořídit privátní cloud, když je veřejný cloud levnější a pružnější. Opak je pravdou. Pro některé organizace může být Achillovou patou veřejného úložiště otázka bezpečnosti, nedostatečná kontrola a menší možnost přizpůsobení. Pro ty je naopak možnost nesdíleného cloudového úložiště ideální.

Hostovaný privátní cloud vám umožňuje s náklady pracovat efektivně – získáváte a používáte ty zdroje, které skutečně potřebujete. Zakoupíte si pouze serverovou kapacitu, kterou potřebujete pro své podnikání. Pro sezónní peak ji navýšíte a naopak. Ušetřené finanční prostředky můžete přelít tam, kde chybí.

Je privátní cloud opravdu bezpečnější?

Privátní cloud často zaujme především díky vyšší bezpečnosti, otázkou ale je, jestli je opravdu bezpečnější než veřejný? Laik by na první pohled řekl, že ano, protože logicky, co je veřejné, je vždy trochu víc rizikové, nebo ne? Toto lidové moudro ale teď uvedeme na pravou míru. Záleží totiž na okolnostech.

Privátní cloud čelí stejným bezpečnostním rizikům jako cloud veřejný. To, co z něj může udělat trezor, je možnost začlenění jedinečných bezpečnostních prvků. Privátní cloud si zkrátka můžete lépe ohlídat. Podle svého nejlepšího vědomí a svědomí například rozdělíte kompetence vašim zaměstnancům, respektive těm, kteří mají ke cloudu přístup.

Privátní cloud navíc nikdy netrpí tím, že váš „soused“ ve veřejném cloudu navýšil provoz. Jakmile pracujete s vyhrazeným prostorem a sítí a veškeré zdroje, za které platíte, jsou jen a jen vaše, máte jistotu, že i vaše zabezpečení je vždy takové, jaké ho chcete mít.

Privátní se nerovná automaticky „bezpečný“

S výhodami privátního cloudu jsou ale samozřejmě spojeny i jisté minusy. Než k nim přejdeme, je třeba ale říct, že není privátní cloud jako privátní cloud. V první řadě je „privátní cloud“ cloud fyzicky umístěný v datovém centru, který vlastní daná organizace. U tohoto typu bychom zmínili právě jednu významnou nevýhodu. To, že si zabezpečení můžete „ošéfovat“ sami, neznamená, že stačí firewall a bezpečná hesla k e-mailům. Je třeba si totiž objektivně zodpovědět otázku, zda máte dostatečné odborné know-how k vytvoření privátního cloudu. Pokud ne, může být privátní cloud i poměrně nebezpečné řešení.

Máte dostatečné odborné know-how k vytvoření privátního cloudu?

Řešením tohoto problému je pořízení privátního cloudu u poskytovatele, který má v této oblasti zkušenosti, dokáže se věnovat na osobní bázi vám, vašim obchodním i technickým požadavkům. Hovoříme o hostovaném privátním cloudu, ačkoliv v běžné řeči se také označuje pouze jako „privátní cloud“. O co se jedná, je třeba zjistit vždy z kontextu. Na následujících řádcích budeme mluvit právě o této variantě.

Řešení ZCOMu: Privátní cloud od ZCOMu tvoří fyzické servery vyhrazené přímo pro vás, respektive naše klienty. Zabezpečení je pro nás klíčové. Data ukládáme na redundantní RAID pole. Zálohy jsou šifrované, přičemž lze zálohovat až do tří lokalit.

Proč je fajn mít celý cloud jen pro sebe?

Hlavním benefitem, který bychom u privátního cloudu vyzdvihli, je to, že si ho můžete dokonale přizpůsobit. Můžete si ho navrhnout a konfigurovat tak, aby vyhovoval vašim provozním procesům. Můžete upravit množství výpočetního výkonu (CPU), operační paměti (RAM) a úložného prostoru podle konkrétních potřeb vašich aplikací. Například, pokud zjistíte, že vaše aplikace vyžaduje více výpočetního výkonu během špičkových zátěží, můžete upravit konfiguraci.

A pozor – i když je privátní cloud obecně známější jako rigidnější řešení než cloud veřejný, není to tak. Hostovaný privátní cloud lze rozšířit. Pokud zjistíte, že vaše potřeby rostou, můžete své cloudové prostředí snadno „přifouknout“ o další servery, úložný prostor nebo další zdroje.

Řešení ZCOMu: Výkon privátního cloudu od ZCOMu můžete snadno navýšit podle potřeb vaší firmy – třeba jen krátkodobě, případně měnit i další konfigurace. Na potřebu rychlého navýšení kapacity reagujeme v řádu desítek minut.

Privátní cloud jako cesta k úsporám za IT

To, co vede společnosti k hledání hostovaného privátního cloudu, je touha po snížení nákladů na provoz a údržbu IT. S privátním cloudem odpadá potřeba pořizovat fyzický hardware a infrastrukturu, jako jsou servery, síťová zařízení aj. Eliminace takových investic samozřejmě výrazně snižuje náklady na provoz vašeho firemního IT. Nejde navíc jen o nákup. I údržba infrastruktury něco stojí a tu v tomto případě opět zajišťují technici poskytovatele.

Řešení ZCOMu: V ZCOMu zákazníky nesvazujeme smlouvami a dlouhodobými závazky, protože víme, že podnikání umí být občas docela nepředvídatelné.

Privátní cloud si můžete navrhnout podle sebe a nechat ho složit z libovolného množství fyzických serverů, pro zvýšení odolnosti vůči výpadkům doporučujeme navíc servery umístit v různých datacentrech. Ale to už je na jiné povídání. Chcete probrat otázku privátního cloudu přímo v kontextu vašeho byznysu? Kontaktujte nás – rádi vám poradíme a pomůžeme najít optimální řešení.