Blog

Proč je důležitá rychlost webu?

Ačkoliv žijeme v době, kdy se stále více klade důraz na to, aby vše bylo co nejvíce „slow“ – slowfood, slowfashion apod., v online prostředí je stále prioritou rychlost webu, ideálně blesková. Webová prezentace je výlohou vašeho podnikání. U fyzického obchodu je to snadné – potenciální zákazník „koukne a vidí“. U webu je to ale jiné – zákazník koukne, klikne a když nic nevidí v čase kratším než 1 sekundu, začíná ztrácet pomalu zájem. I kdybyste měli web sebekrásnější, plný fotek od profesionálního fotografa, zahlcený video tutoriály a s obsahem vyladěným do posledního písmenka, rychlost, respektive „nerychlost“ vás nakonec dostihne. Proč je důležité mít rychlý web a jak na to?

Jaký rychlý musí být opravdu rychlý web?

Počítejte s tím, že průměrný návštěvník vašeho webu nemá trpělivost. Pocit okamžité odezvy má při reakci webu do 100 ms, do 1 sekundy to ještě zvládne, když čeká déle než 10 sekund, odsune vás na druhou online kolej. I když by se vám náhodou podařilo vytvořit lovebrand, za nímž půjdou uživatelé i světa kraj, pokud se návštěvník v komfortním tempu nedokliká k objednávce, riskujete, že mu prasknou nervy.

Zařaďte rychlost 

Pro zajímavost – výše zmíněná čísla – 100 ms, 1 s, 10 s – jsme si nevymysleli. Přišel s nimi už R. B. Miller, který v roce 1968 zkoumal odezvu sálových počítačů. Je lehkou ironií, že podobné problémy, jako se řešily v 60. letech, se řeší dodnes. Nedovolte, aby se návštěvníci vašeho webu utápěli v internetovém pravěku.  Začneme u psychologie vašeho potenciálního zákazníka.

Stačí jediná sekunda a zájem návštěvníků klesá

Rychlý web, který se načítá, jako když bičem mrská, přispívá k dobrému uživatelskému zážitku. Dobrá zkušenost znamená, že se vašim zákazníkům na vašem webu líbí. Tím pádem se zvyšuje pravděpodobnost, že zde setrvají, že se vrátí a že nakoupí. Naopak pomalu se načítající web (teď se nebudeme zabývat dalšími disciplínami UX, jako je přehlednost, jednoduchost apod.) přispívá k tomu, že návštěvník web opustí. A to platí jak v desktopu, tak u mobilních zařízení. Pro zajímavost – Google už dříve informoval veřejnost o výsledcích průzkumu, podle kterého i jediná sekunda „zpoždění“ v načítání mobilní stránky sníží konverze o 20 %.

Vyšší rychlost webu = víc konverzí

To, že je rychlost webu důležitá, ukazuje Google na příkladu firmy Dakine. Zapracovala na svém webu – optimalizovala obrázky, upravila obsah a cache. Tím stáhla dobu načítání homepage o 55 %, stránek jednotlivých kategorií o 48 % a produktových stránek o 65 %. A výsledek? Návštěvnost z mobilních zařízení vzrostla o 31 % a příjmy z nich dokonce o 45 %.

Rychlost webu ale není důležitá jen pro e-shopy. Google to ukazuje na příkladu webové prezentace BMW. Rychlá auta potřebují rychlý web. V tom duchu BMW zrychlilo i svůj web pomocí AMP a progresivních webových aplikací PWA. Výsledkem bylo zvýšení počtu návštěvníků, kteří proklikli z BMW.com na prodejní stránky BMW z 8 % na 30 %. A to se počítá, ne?

Rychlost webu vás vyšvihne na přední pozice ve výsledcích vyhledávání

A když už je řeč o Googlu, je potřeba říct, že to není jen o zákazníkovi. Ti trpělivější by možná nějaké to delší načítání vydrželi, svalovali by to na pomalé připojení na jejich straně a stejně nakoupili. Kamenem úrazu jsou ale právě vyhledávače. Ti naslouchají tomu, co preferují uživatele internetu. A když se jim zamlouvá rychlost, má právě rychlost webu vliv i na pozici v SERP.

Chcete rychlý web? Jak na to?

Jak na rychlý web? Samozřejmě se můžete zamyslet nad velikostí obrázků a dalšími faktory, ale co začít tentokrát od základu? Jedním z klíčových faktorů, které přispívají k bleskové rychlosti webu, je vhodně zvolený hosting.

V ZCOMu máme pro klienty připravený extra rychlý web server, se kterým si „šplhnete“ u návštěvníků webu i u Googlu. Nabízí výrazné zrychlení odezvy i u starších verzí php beze změny aplikací (cca 40 % u php 5.6) a navíc možnost upgradovat OS serveru bez vazby na verzi php. Chcete o našem bleskovém web serveru vědět více? Kontaktujte naše specialisty, kteří vám rádi představí všechny jeho přednosti včetně možnosti otestování. Náš rychlý server jsme vypiplali k dokonalosti, a tak vám nabízíme měsíc zdarma na otestování. Pro vás takové otestování navíc nebude znamenat žádnou procesní zátěž – všechno obstaráme my. Zavolejte našim specialistům a ti vám vysvětlí, jak na to.